Ahad, April 12, 2009

nyanyian hujan pagi hariku menemanimu pada malam-malamku, lalu senyummu dalam petang yang mencerahi sukma menjadi siang yang sempurna. bumi dan aku.

bismillahirrahmanirrahim.

"tanah dijarah, bumi berkuah darah
kitab dihancur, senjatanya dilebur
istananya diroboh, maruah diceroboh
Islam seakan terkubur selamanya

pun begitu kenangan tetap menyala
pada sisa rom Parsi yang masih norstalgia
pada kemeriahan terus dipuja
darah dan keringat mengumpul semangat"Alhamdulillah, ihitfal ke-13 SMIH sudah usai. Lima orang pengacara majlis dan raehan intisor cuba menjadi yang terbaik. MC membantu menguji imanku.

oh... IHTIFAL.

Ihtifal - keseluruhannya agak tak-mampu-terucap-dengan-kata. Namun begitu, sangatlah ana kagum dengan semangat Pengarah Ihtifal, ustaz Anuar. Teliti orangnya.

Ana - bahasa melayu memang jodoh yang baik. Dikir barat batchsebelas mengusik hati dan minda memikir dunia. Hebat tak? Belum cukup hebat pastinya. Zapin yang menarik-narik hati ini untuk menari bersama. Comel! Seni itu indah seiring Islam. Seni is al-fann.

Allahumma barik lana fi ma rozaqtana wa qina 'azab-an-nar. Mencari keberkatan dalam hidup itu kelaziman!


ah... MENULIS.

Tak mampu dileraikan. Memang mengalir darah itu.

Untuk pengetahuan, masuk bulan 4 tahun ini saja, sudah 4 karya tembus media. Alhamdulillah! Sepatutnya target setiap bulan satu karya (kecuali bulan SPM). Bulan satu, sudah ada satu di MM. Di BH, pada bulan dua. Bulan tiga, tiada. Gelabah juga.

Rasa macam modar mati sejenak.

Semangat yang mati mekar kembali bila mama tercinta beritahu karya tembus satu di Dewan Siswa dan satu lagi di Tunas Cipta pada bulan ini. Wah, sangat tak sangka! Allah Maha Bijaksana, turunkan semangat supaya dapat naikkan semangat saya yang lebih penting.

Untuk penulisan, had untuk saya hantar-hantar tahun ini sampai bulan 6. Itu terma syarat yang abah mama tetapkan. Akur. Fikir juga, macam mana bagi tak 'mati'. Dan saya dah tahu apa nak buat.

TARGET penulisan tahun ini 10 karya. Ingat tu, 10.

Menulis - untuk mayapada memahami yang bernama hakikat.

Bulan 5, ada setara. Tinggal berapa minggu saja lagi. Doakan saya dapat memaksimakan mujahadah sebaiknya dan tidak tercenderung kepada dunia-WI. Astaghfirullah.

Ujian berkala lepas - 8 A.

Setara akan datang, insya Allah - 9 A.


Seterusnya?

1 ulasan:

Lukhman al-Yusufi berkata...

Salam ziarah.

Saya sebenarnya kagum kerana ukhti mempunyai sasaran dalam dunia penulisan. Saya sendiri pun tidak pernah membuat sasaran, kerana saya akan menulis apabila saya mendapat ilham (walaupun saya dan ukhti sama-sama bakal menduduki SPM tahun ini).

Apa-apa pun, salam perjuangan dan selamat berjaya! :D