Sabtu, September 27, 2008

best!


bismillahirrahmanirrahim.

thanks to a'tiqah~ ajar saya guna photobucket dan akhirnya saya tahu untuk guna sendiri scrapblog.com!

klik utk view lebih JELAS & wadhih~ ;)

ini natijahnya:


alhamdulillah thummal hamdulillah!

eid mubarak dan jadilah pemburu rahmah wa maghfirah ila nihayah ramadhan!

ma'at tawfiq wan najah~

aslimTASLAM.

Jumaat, September 26, 2008

indah meriah: ukhuwwah fillah!



Islam: MUDAH

Ukhuwwah Islamiyyah: INDAH

Usrah Imtithal 'o8: MERIAH!


takbir!

ALLAHU AKBAR~!


^ ___ ^


care or dare?

bismillahirrahmanirrahim.

kpd yg berkenaan, minta maaf sbb saya dah lama tak layan anda.

entah kenapa tapi memang tak perlu pun.

semoga Allah merahmati anda.

maafkan saya ya.

----

bisu.merajuk

taksuka. taksuka.taksuka

tak tahu kenapa.

ALLAH kan tak bagi gaduh2 sbb kita kan bersaudara?

ma fi musykilah.

tak apalah, saya tunggu.

----

saya nak pilih dia, dia, dia, dia.
ehehu~
hidup adalah tentang sebuah pilihan~

apa ni pilih2 apa ni cik Qurrah?

entahlah. tgh fikirlah ni.

baik ke benda ni anyway?


dare to answer? ;)

----

PS II lagi 24 hari!

T_T

....

jangan begitu!~

Bersedialah! yosh! :D

Khamis, September 25, 2008

inilah dia!

bismillahirrahmanirrahim


uhhh..
emosi terganggu
qalbu keliru


hari isnin
wah wah wah
apa saja yg telah berlaku
;)


hari selasa
ijtima' usbu'iy yang mumti'ah~ alhamdulillah dapat 3 buku!
esei #1: Cinta di Rumah Hasan al-Banna
puisi #1: Tundukkan Hati
puisi #3: Hikmah Terapi al-Qur'an


^_____^ tapi msh tak puas hati bila ada yg 'betul'gunakan RaehanINTISOR.

Rabu!
mary anne balik Brunei tapi...
semalam ada iftar kelas ma'a ustzh Suzana wa jauziha wabintiha.
Sufiah yang comel!
alhamdulillah, selesai jua.

Khamis
belajar BAT penuh hammasah sbb nak terjemah qit'ah pasal haji dan zakat!
best2~ mumti'ah jiddan syadeedan!~ Allahu Akbar!
hari ini nak tasmi; 4 maqraa' tp mengalah pd shbt2 lain yg comel2 :p
nak tasmi'!!!!!
esok ada majlis khatam al-qur'an dan ceramah al-quds! tak sabarnya!


hatiku yg memberat nak memilih
yg ini yg itu yg sini yg situ yg sana

ya Allah,
kurniakan segalanya yang terbaik bagiku dan diredhai di sisi-Mu selalu~

amiin~

Isnin, September 22, 2008

Ya, ya!

Bismillahirrahmanirrahim...


Ya, ya!
saya gembira
ucap hamdalah
tambah suka


Ya, ya!
saya teruja
ucap tasbih
tambah bahagia

Ya, ya!
hidup umpama roda
ada naik turunnya
dan ini yang terbaik
untuk saya!



Didapati raehanINTISOR telah cuba menjebak dewanSISWA dan mingguanMALAYSIA berkali-kali namun buah belum menunjukkan belangnya (apakah...?).
Walaupun begitu, didapati dia telah berjaya mencerobohi ruang terpencil dalam beberapa kali edisi TARBIATUNA terbitan prsSMIH.

Lalu dia rasa sangat bahagia lalu terciptalah sajak di atas.

Macam Nadia kata:

"Raden, jangan lupa ana bila dah jadi pen_ _ _ _ _ terkenal!"

khalis sejenak.

langsung dibalas

"Doakan ana tak lupa akar umbi ana..."

"amiin~" *berbalas senyuman*


raehanINTISOR, moga kau terus berbakti buat ummah dan terus memburu redha-Nya! amiin~

menitip CINTA besar buat yang MAHA BESAR, ALLAHU AKBAR!

aslimTASLAM

Ahad, September 21, 2008

yang SERUU~

sama MDPku. usrah kecintaanku.


Bismillahirrahmanirrahim

seruuu banget.

kayaknya sementar aja tapi buat kita sama lepasin rindu deh~

duduk bareng di Koop, rasain enaknya cheese cake, dan ketemu mereka...

tapi sedih juga sih, ourLOVE nggak ada bersama kami: ustazah Shahidah al-Mahbubah.

ya, begitulah nasib najiha, aisyah, alifah dan ana, emang ada MDP, tapi nggak punya lagi. Punyanya hanya di hati ;)

sekali jumpa, serasa indah sekali!


dan semalam, waktu malam BADAR, ketemu sama Amirah, buah hati kami! alhamdulillah, punya jodoh ketemu sama dia.

segala puji bagi-Nya!


m4b1t perdana 'o8, asikk!

jadi AJK ...ttuuuttt...

asiknya sebelum waktu berbuka itu, ada wajibat. ana hafal barengan Nani, sambil tawaf satu sekolah nyari ustzah Sha.

^ ^ waktu berbuka nggak makan daam dulang, tapi ketika sahur, ya!

terawihnya sangat syahdu, biarpun bacaannya lama, tapi.. entahlah... saiedah sekali.

malam itu ada ceramahnya, ngisahin al-Qur'an dan hari kebangkitan.

tayangannya juga buatku ...............(rahasia)...........

dan siapa sangka, malam itu Allah taqdirkan ana jadi seorang yang bertuah!~

cabutan bertuah nombor 074.. tasmi' doa2 wajibatnya dan jawab 1 soalan. dapat 3 cloud9 deh!

tapi ana kagak makan semuanya, kerana berikan buat kasih2 yg lain. siapa ya? ;) 1 aja yang dimakan.

QIAMnya asik juga. ada selingan tazkirah min al-ustaz Azmen. solat 2 T - taubat dan tahajjud.

langsung terus sahur...... ^ ^

esoknya usai penutup, ada DAauRah TinG.2. Fesinya siapa ya?

banat aja: hazirah, aqilah, sakinah, 'atikah, ana.

janggal amet. LDK nya pun kagak 'hidup'. semuanya kayak capek banget mahu mikir2 dlm LDK.

jadi, hanya analah yang bisa 'hidupin'nya. tapi sikit aja sih.

tapi, ok2 aja. ^ ^


malam BADAR.

asiik iftar bareng yang lain. terawih imamnya sahabat tahfiz juga, dan ceramahnya oleh Pak Wahid dari Indonesia.


Pokoknya, seru dehh Ramadhan ini.

Bakal merindu!


.aslim taslam.
seruu banget

Khamis, September 18, 2008

oh yeah~

bismillahirrahmanirrahim.

alhamdulillah thummal hamdulillah.

hati yang celaru, haru-biru sikit-sikit dah memulih.

segala puji bagi Allah.


saya tak sabar tunggu minggu depan. sebab:

1. meeting organisasi b11 [moga-mogahan ada, I crave for August's bulletin, tau tak 'atiqah?! ;) ]

2. iftar jamie kelas 4 imtithal [moga-mogahan juga mary anne boleh ikut! ^ ^kan, G? ]

3. majlis khatam Qur'an~ [oh oh rindu~ :D]

TAPI...

mungkin minggu depan tu lah minggu last pegang adik2 form 2 sayang.
hanya sekadar itukah peranan murobbi...?

TAK! murobbi bekerja SEPANJANG MASA!

oh yeah~!


sejak aspirasi syabab hari tu, suka sangat guna ayat ni, ada ruh! tambah takbir lagi meletup!

bersemangatlah Qurrah!

siapkan homework, bangun di waktu sahur untuk qiyam (insya Allah) dan pack barang.

ada MABiT PeRDANA dan daurah form 2 (jadi fasi ^ ^).

ma'at taufiq wan najah, ya laki minnajihah~!

"rabbi yuqawwiy..."

.aslim taslam.

Selasa, September 16, 2008

gaya semangat

bismillahirrahmanirrahim.

santai saja post ni, ok?

di sekolah, tertekan!

add maths. add maths. add maths.

oh, alhamdulillah, sudah masuk bab triangles ni, tapi differentiation tak siap lagi!

blog ni, mutakhir, jadi tempat luah sesak dada, TAPI ruang luah isi hati, tidak di sini.

sebab hanya DIA saja yang berhak~! ^ ^ kan, kan, kan?

"~tak mengapa, rasa macam serba tak cukup saja, tapi Allah selalu cukup-cukupkan untuk kita!"~

untuk itu:-


hayya hayya ya nisaaaaaaaa'!!!
[gaya 'atiqah ajar, mad wajib muttasil paling kamil! ;) ]

tAkBiR!

ALLAHU AKBAR!

aslim taslam.

Ahad, September 14, 2008

Ungkapkan Kebenaran

Bismillahirrahmanirrahim

Iqra' bismirabbik [96:1]

i.

Pagi hening, ditemuramah seorang sahabat yang tidak mahu mengaku siapa dirinya.

Atau lebih tepat: di-SOALsiasat.


Payah benar prosesnya. Akhirnya pihak sahabat berpuashati.

---

Ya Allah,

yang MahaADIL, ungkapkanlah keadilan yang sebenar-benarnya dan tujuki kamiSEMUA jalan yang lurus; kebenaran dan ketaqwaan.

ameen~

Aslim taslam.

Sabtu, September 13, 2008

i, ii dan iii

Bismillahirrahmanirrahim.

i.

cubaan kali pertama yang gagal tidak berjaya menyangsikan saya untuk
percubaan kali kedua.

ini bukan soal imtihan, tapi soal mehnah.

segalanya kembali kepada Allah.

ii.

memandang, serasa tak perlu.

melihat, dengan mata hati.

perilaku, akhlak.

serasa lebih karib dengan: muhasabah, koreksi.

iii.

minggu sunyi dalam ingar.

jujur.

rindu.


aslim taslam.

Khamis, September 11, 2008

T.E.K.A.D

Tekad - Izzatul Islam


Kami sadari jalan ini kan penuh onak dan duri
Aral menghadang dan kedzaliman yang kan kami hadapi
Kami relakan jua serahkan dengan tekad di hati
Jasad ini , darah ini sepenuh ridho Ilahi

Kami adalah panah-panah terbujur
Yang siap dilepaskan dari bujur
Tuju sasaran , siapapun pemanahnya

Kami adalah pedang-pedang terhunus
Yang siap terayun menebas musuh
Tiada peduli siapapun pemegangnya
Asalkan ikhlas di hati tuk hanya Ridho Ilahi

Kami adalah tombak-tombak berjajar
Yang siap dilontarkan dan menghujam
Menembus dada lantakkan keangkuhan

Kami adalah butir-butir peluru
Yang siap ditembakkan dan melaju
Mengoyak dan menumbang kezaliman
Asalkan ikhlas di hati tuk jumpa wajah Ilahi Rabbi

Kami adalah mata pena yang tajam
Yang siap menuliskan kebenaran
Tanpa ragu ungkapkan keadilan

Kami pisau belati yang selalu tajam
Bak kesabaran yang tak pernah akan padam
Tuk arungi da'wah ini , jalan panjang
Asalkan ikhlas dihati menuju jannah Ilahi Rabbi

---

Hai'! Berusaha kerasSSs!
Allah takkan mempersia usaha dan kesabaran hamba-Nya!

Ma'at taufiq wannajah.

Aslim taslam.

Selasa, September 09, 2008

ini

bismillahirrahmanirrahim

usapi kesedihan lantaran kau pasti bahagia
sabar itu sungguh penantian namun berbayar jua akhirnya

belailah jiwamu dengan semangat menyala
membara sampai ke perdu, biar kau mampu hadapi semuanya!


minggu lepas, hari khamis memang tak boleh lupa. 4 september 'o8.

saya dan aisyah. aisyah dan saya. dan lagi 6 orang adik2 f2 yang mempunyai
pemikiran sewajarnya bagi remaja.

-farwizah
-nadia
-amirah
-zainursyazwani
-diyana
-murshida

semalam saya dan aisyah ada liqo' sendirian berhad. bestlah kami buat munaqashah dengan berlandaskan matlamat -----

-himpunan-ikatan-didikan-kebersamaan (paling ingat inilah)

dan juga 3 T .ta'aruf.tafahum.takaful.

oh dauroh ------- hari ahad tu, sangat terkesan di qalbu. lagi-lagi untuk orang yang masih shock macam saya ni.

hari juma'at lepas, untuk kali pertama jadi -------, saya terkedu, sangat pendiam, takut... aisyah tak puashati disebabkan saya tak CAKAP...

bayangkanlah, sebelum ni saya tak pernah jadi apa-apa qiyadah. dan sekarang. subhanallah!~

bila dah pergi sekolah hari ahad tu, dengan bekal mutiara drpd ustzh Norma, alhamdulillah semangatku kian menyala dan semaraknya tak terhalang! insya Allah.


da'wah ini jalan yang sangat panjang......

panjang....
berliku.....
tak terduga.....
dan sentiasa berjalan telusuri masa....

--------------

semalam saya dapat kertas BM. dapat markah 24 per 30 untuk karangan. tahu tak saya boleh dapat 26-28 sebenarnya.. tapi ustzh Ruhanah kata, disebabkan TULISAN saya, perlu diperbaiki... maka 24 lah yang selayaknya. motivasi saya nak berkarya agak menjunam semalam.

jujur saya kata, tulisan saya buruk, tak kemas, langsung tak bergaya, serabut.. tapi bagi saya ok2 je. kalau saya jadi orang lain, automatik saya takkan baca.

ya Allah.. kuatkan hamba ya Allah.

hari ni pentuliahan LK, K S, dan SS untuk KRSM SMIH. cemburu dgn nashrah. cemburu dgn org yg dpt jadi LK. saya akan berusaha semampu daya tahun depan! tengoklah kamu semua...insya Allah, saya lah yang terpilih jika itu yang terbaik.

dan juga penutup bulan utrujah, saya meaih satu hadiah atas kurniaan-Nya. dikalahkan oleh si suara merdu. tak apa, saya di bahagian wa-so-tho. (pertengahan.. ) ;)

tapi bahagian karya semua saya out. sedih sangat. saya tak nak diiktiraf mahupun hadiah tapi entahlah, saya buat sebab hati saya mahukannya... cumanya, saya nak karya2 saya balik... itulah khazanah saya biarpun di mata manusia hanya 'plain paper'.


Allah selalu gilirkan kemenangan sesama manusia supaya kita boleh selalu ambil 'ibrah dan pengajaran. inilah hikmah drpd ayat 140, surah ali imran. ingat tu, Qurrah!

mungkin hati saya ada terbit tak ikhlas sikit, karya tu hancur. mungkin lali drpd ingat Allah sikit saja pun, karya tu juga hancur. Astaghfirullah...

menulislah dengan mata pena yang tajam
mampu tembusi hati manusia dengan kebenaran

saya ni orang yang bersyukur ke? atau saya kufur nikmat-Nya, tanpa sedar?

bila baca komik berjimat cermat hasil tangan Rufaidah, buat saya terpegun pada terjemahan ayat yang selalu dah saya baca tapi jadi tembus sampai nubari.

ayat 7 surah ibrahim.

ayatnya memberitahu kita kalau kita mensyukuri nikmat Allah, Allah akan tambahi lagi kurniaan-Nya. kalau kufur nikmat, bagi orang itu lah azab yang sangat pedih.. na'uzubillahi min zalik.


+++


KEHIDUPAN ialah belajar!

Allah lihat seseorang pada amal dan hatinya...
jadilah qudwah terbaik...
ACTION speaks louder than words!


aslim taslam.

Sabtu, September 06, 2008

Menyelam

Bismillahirrahmanirrahim.

Aspirasi Syabab 'o8.

Hancurkan runtuhkan segala kekuatan musuh
janganlah menyerah... Allah 'kan selalu bersamamu!

Derap Perjuangan - Ruhul Jadid

Natijah aspirasi.syabab ini bagi diri saya menurut perspektif saya.

Saya rasa...

saya mampu untuk berubah kerana setiap orang mempunyai potensi dan kebolehan. Saya rasa saya perlu melakukan yang terbaik untuk memberi sumbangan biar sekecil mana pun asalkan ana berUSAHA!

Saya dapati...

saya perlu laksanakan dakwah daripada baby step kemudian barulah melangkah ke stage seterusnya dengan teguh. Saya dapati untuk berdakwah seseorang mestilah berani untuk leksanakan amar ma'ruf nahi munkar dengan penuh hikmah, bijaksana dan berilmu! Untuk berdakwah, mesti ada 'ilmu dan thaqafah!

Saya mesti...


meletakkan pergantungan hanya kepada Allah. Dengan cara sebegitu, segala usaha saya akan sandarkan pada Dia, perbuatan saya akan meningatkan saya kepada Allah, dan dengan demikianlah saya tidak akan mensesiakan hidup saya sebagai khalifah dan da'ie biarpun hanya terpencil dan invisible sebab dakwah itu kewajipan buat SEMUA orang.


Saya ialah da'ie!

insya-Allah.

Selasa, September 02, 2008

untuk kamu

bismillahirahmanirrahim.

Pagi-pagi, sms daripada ustazah Shahidah masuk.

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'uun.

Rupanya inilah kawan abah yang abah baru tahu juga tadi.

AlFatihah...

Sahabat saya kuat! Sahabat saya kuat!
Alifah kuatnya kamu...


Bila ingat Alifah, saya tahu dia sangat kuat.

Bila ingat Alifah, saya tahu pernah satu masa saya lukai hati kecilnya.

Bila ingat Alifah, saya tahu dia sangat istimewa walaupun kami tak rapat.


Untuk KAMU...

Alifah, walaupun kita tak sangat rapat, tapi ada tautan hati yang merantai hati kita,lagi2 kita dalam usrah yang sama.

Memang pemergiannya sesuatu yang sangat istimewa biarpun menusuk qalbu, Alifah kena ingat ini tarbiyah untuk Alifah.

Alifah ingatlah, walaupun Alifah rasa macam tak ada siapa, insya Allah, ana dan sahabat2 yang lain akan selalu mendukungmu, meneguhkanmu biar susah mahupun senang. Kita kan sahabat?

Ukhuwwah fillah abadan abadaa.

La tahzan ya ukhti.. innaLlaha ma'ana.

Allah selalu ada dengan kamu. Ini percaturan terindah buat kamu sebab inilah percaturan Allah yang Maha Bijaksana.


daripada ukhtiy Qurrah.
maafkan ana tak dapat menemanimu tika nti perlukan sahabat.