Jumaat, Ogos 01, 2008

Banyaknya Cerita untuk Dibaca!

Bismillahirrahmanirrahim.

"Menyaksikan kemusnahan itu adalah sangat perit bila pada hakikatnya kita bisa merubahnya secara diam"


Konklusi daripada puisi: Abad Kehilangan Cinta, 1 Ogos 2008, Raehan Intisor.

Sedang berusaha untuk tembus media arus perdana. Contohnya, Mingguan Malaysia, Berita Minggu, Wanita & sebagainya. Memang payah. Nak hantar je mesti ada surat editor. Nasib baik dah tau daripada Kak Haz ni. Syukran!

Kak Mu'izzah & Kak Nissa' pun banyak membantu. Oh, siapalah saya nak dibandingkan dengan mereka yang hebat-hebat ni.

Kak Haz punya quotation: "JOMMM CERPENNNNN!"


Hehe... Saya akan sahut pada cuti sekolah Ogos ini, insya-Allah, kak Haz.

*Seorang guru menyedari puisiku di DS Jun'o8. Alhamdulillah. Terharu!*

Bercerita tentang sekolah.

Rabu, 30 Julai 2008, Lawatan ke Chemical Engineering Carnival di UTM.

Sangat jatuh hati dengan Decomposer sampah! Haha..

Project Alumnium foil tu semua tak suka kenapa eh? Ana suka sangat projek yg tu. It's true then that the success is always found by accident!

Plastic recycle pun berjaya menambat hati. Food keeper tu tak faham sangat.

Minyak wangi buah pala. Hehe.

Cement with rice husk. I like that one too~ Lilin aromatheraphy memang best tapi processnya agak simple.

'Ala kulli hal, moga sekolah kita tetap unggul walaupun tak menang walau satu anugerah.

Huu.
Haa.
Huu huu.
Yes!

Allahu Akbar!

[sumber: ajaran bagus punya bernama tepuk berpandu]

Hehe...

Dan lagi, pertandingan hafazan TAHFIZ peringkat sekolah.

Tak semena-mena, ujian yang agak simple dan s.el.a.m.b.a. dgn ustazah Suzana petang lepas balik carnival tu berjaya melayakkan diri.

Soalannya:

1: Uhilla lakum lailatas-siyam, juzu' 2
2: Hunalika da'aa zakariya rabbah, juzu' 3
3: Lirrijali nasibum-mimma taroka-l walidani wa-l aqarabun, juzu' 4

Alhamdulillah, dapat semua. Yang soalan ke3 tu mcm ingat tak ingat, sayaaangnya, juzu' 4 tu!~

Soalan 2 dan 3 memang agak lama juga tak mengulang betul2. Lagi-lagi, juz 4.

Ada hikmah jugak ye terpilih ni, sebab dapat buatkan ana terus rajin mengulang (murajaah/i'adah) walaupun dah habis pertandingan nanti, insya Allah.

Doakan keberhasilan dan kelancaran bagi ana untuk pertandingan hafazan ni Isnin nanti, ya! Biarlah kelancaran dan keelokan bacaan jadi aspek utama, bukan pada menang kalahnya :)

Ingat! Ikhlas hati pada awal, tengah sampai ke akhirnya! :) Pesanan naqibahku tersayang...

Rabbi-shrah li sodri
wa yassir li amri
wa-hlul 'uqdata-mmin-lisani yafqohu qouliy.

Amiin~


Entah kenapa, sekarang kalau bosan dan rasa macam tak ada mood nak buat kerja,
al-Qur'an is the first choice, then, the books in the mini library, and the last choice is computer.

Alhamdulillah, moga terus berubah dengan introspeksi selalu!

-----

Teeny winie minie mo

Mini micro. nano pico femto.

Mari belajar berfomula secara lagu! Music fills my soul, eh Fahna? ;)

UB II is just around the corner. Nyam nyam, jom telan ilmu dengan ikhlas!

Ilalliqa'~

*Ps.: Berita sedih. SN S Othman Kelantan baru saja meninggal dunia pada 31 Julai, semalam. 31 Julai tu jugaklah hari lahir penulis Shamsudin Othman. Sasterawan Negara kian berkurang. Innalillahi wa inna ilaihi raji;uun. Al-Fatihah*

Aslim taslam.

1 ulasan:

c'est pas toi? berkata...

salam et bonjour

je vois qu'il ya beaucoup d'activite a votre ecole, c'est interessent...je suis en envy avec toi, pq tu est plein de talent...vraiment, humm bonne chance

ce weekend, je vais aller au shah alam, il y a de kem iluvislam:WOW, il commence aujourd'hui et va finir le 3eme aout, hummm insyaAllah je vais l'ecrire, j'espere que ce sera MAGNIFIQUE!

ok, si tu a de probleme, ne t'inquite pas de m'appelle, mais je pris un peu pres de temps pour te rapeller, desole

ok, c'est tout...souvenis d'Allah toujours...salam

vsil/ps: j'ai de problem avec mon coeur