Selasa, Januari 01, 2008

Sanah Helwah!

Bismillahirrahmnirrahim...

AlhamduliLLah.. sudah menginjak ke sanah 2008. 22 Zulhijjah 1428H. Lagi berapa hari juga kita sama-sama akan menjenguk ke sanah hijrah yang baru, sanah 1429 H. Masa kian memotong dan terus memburu tanpa kenal jemu!

Biasalah kan, masa memang tak ada masa nak buang masa dengan kita manusia ni.

Surah al-'Asr. Peringatan Allah dalam Al-Qur'an tentang masa. Betapa masa tu teramatlah penting sampaikan Allah sendiri bersumpah dengan masa. Masa yang diciptakannya yang menjadi tantangan dan rintangan ciptaan-ciptaanNya.



Mafhum firman Allah dalam surah al-'Asr:

[1] Demi Masa.

[2] Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian

[3] Melainkan yang beriman dan yang beramal soleh, dan mereka berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran.

Cuba baca dalam gambar tu. Tertulis:

Prasyarat Menjadi Manusia Tidak Rugi...


1. Beriman dan beramal soleh
2. Bepesan kepada kebenaran
3. Berpesan kepada kesabaran.

Dan sejauh mana kita telah mencapai pra-syarat itu? Hanya hati yang tahu.

Memang lah nampak susah, kan? Tapi, seperti biasa. Kita mesti mujahadah dan istiqamah.

Dalam kes berpesan kepada kebenaran ni, ana teringat hikam 'al-arabiy.

"Qul al-haqq wa lau kana murran"
- berkatalah yang benar walaupun pahit-

Nak da'wah memang tak senang. Hidup memang tak senang. Sebab balasnnya pasti manis.
Kalau senang hati si mad'u menerima, alhamduliLlah. Tapi, takkanlah semudah itu kita jadi da'ie? Mesti ada juga part yang menguji keimanan sampai nak cekik-cekik je si mad'u tu kalau terlalu ikut hati yang mendengar bisikan nafsu. Ehem-ehem, macam melebih-lebih pulak.

Tapi, point penting di sini ialah, berda'wah dan nak mujahadah buat dan laksanakan apa sekali pun mesti banyak bersabar. (la budda an nasbiru bijiddin wal ijtihad) Dan kita pun kena ingatkan orang supaya bersabar kan?

"Sabar..." Adatnya, mudah je diluncurkan kata itu di hadapan orang yang ditimpa rempah tak sedap dan tak diminta pun dalam hidup mereka. Nak ingatkan tentang kesabaran pun ada caranya kan?

Hmm, teringat pula. Hari Sabtu lepas rasanya, ana ada tengok rancangan tv yang menarik juga. Dia ada ajar macam mana nak latih seorang budak kecil yang mulanya buas macam beruang di belantara menjadi jinak dan baik hatinya seperti budak yang baik. Hehe. Seronok tengok. Dalam program tu, didatangkan khas seorang penasihat yang berpangkat 'nenek' yang dah lama makan garam tentang parenting. Kemudian, parents kepada budak itu tadi dinasihatkan dengan nasihat yang derang tak pernah terfikir pun nak buat. Biasanya, derang marah-marah dan tengking budak itu dengan cara yang hmm, bolehlah tahan kurang berhikmahnya.

Nak tahu macam mana nenek tu ajar?

Nenek tu cakap, kalau nak dekati si anak yang memang kurang mengerti tu, dengan cara yang tegas, tapi berhikmah. Macam mana? Dengan cara bertanya kepada empunya badan itu nak ke dia buat macam ni dan kalau buat macam ni nanti jadi macam itu..

Contohnya:

Anak: (Main-main ikan dalam akuarium)
Mak: Adik, nak ke main lagi ikan tu atau tak nanti kita kena time-out? (tegas menguasai nada suara)
Anak: (Diam dan berfikir lalu dia pun akan stop buat benda yang tak sepatutnya itu da terfikirkan apa kan mak dia lakukan kalau kena time-out - kurung dalam bilik sampailah si anak itu siap jadi budak baik)

Faham tak? Nak tegur kena ada cara. Caranya mesti berhikmah. Dan yang berhikmah itu pasti akan lebih cenderung kepada cara yang lebih positif dan pastinya tidak negatif.

Oh ye. Kita kena muhasabah (hitung-hitung) diri kita balik dengan segala apa yang telah kita lakukan, baik sengaja atau tidak. Menghitung diri sendiri memungkinkan kita mmpelajari diri kita, siapa kita sebenarnya... Ambillah 'ibrah dan 'i'tibar daripada siapa kita pada tahun 2007.

Bersamalah jayakan tahun 2008 ini dengan lebih mujahadah dan istiqamah kuat dari dalam hati! Yuk!

Resolusi, Revolusi, Reformasi !(tiru ayat sang pulasari.. hehe...)

Resolusi sanah 2008 ana?

Rahsiyer~ Biar hati, diri dan orang berkenaan saja yang tahu. Nak tanya, tanyalah ana. YM kan ada. ;p
['ibadah semakin mantop, terus excel dalam study, terus berekspresi dalam seni penulisan, terus bersabar dan tersenyum dgn mudah, tahu mengawal hati dan diri, always think positive! insya Allah..)


Memungkinkan diri sendiri menjadi seperti apa yang dimungkinkan!

Ada ke... Adalah ni...

^_____^

trust ALLAH abadan abadaa...~


sanah helwah! tahun yang manis. tahun yang baik insya Allah...

aslim taslam.

3 ulasan:

Resolusi, Revolusi, Reformasi ! berkata...

Salam 3laik...waduh2...

adekah mngmbil idea2...hohoho...akanku cekik insan pelangi nih...cekik2 :P

wah2...pnlisannya cam ade tempias skit je...tema cam nak dkt same je :P

wah2...ayat tajuk juga diambil...mmg kene cekik juga nih...hohoho...ala...amik je la...halal2 kui2

mlm ni hrap dbantu ya...hehehe...ade mslah sdkit...tgur ya ana mlm ni...ana x punya YM la...salam 3laik

Raden Qurratu'Aini berkata...

x punya YM?

ye ke?

huhu.. sejak bile pandai bohong kat khalayak neyh.

^___^

okeh!

kieyna berkata...

hadoi2 kamu berdua nih...

isk3...

adek qausuquzah [adek pelangi..hehe]

akak amek awak nye gambar atas tuh taw...surah alasr tu..tersentuh...tenang...

=)