Sabtu, Januari 26, 2008

Of Qiam and Myself

Bismillahirrahmanirrahim.


Penat. Kepala berat. Tidur lepas solat Zohor.


25 – 26 Jan 2008 ada qiamullail form 4.

250108

Sebenarnya, ana rasa tak semangat sangat pun nak pergi. Entah kenapa
ana rasa sesuatu yang ganjil dan dahsyat akan berlaku tapi, ana cuba untuk husnudzon. (macam seram…)


Ana jadi AJK. Hanya menguruskan hal makanan, bukannya apa. Lizalika, ana taklah tahu sangat programnya camni ke camtu ke sebab banyak pertukaran (yang sungguh tak dijangka-jangka).


Malam ada ust Shah (oh, sangat rindu!) berikan talk tentang membina keyakinan diri. Sambil tu mengulum gula-gula yang sebenarnya lolipop yang dah tercabut dari batangnya. Huhu..

Ada multimedia. Sangat bahagia dan seronok. Sangat rindu masa lalu yang mestilah super mustahil untuk diputar kembali. Gunung Ledang…

Supper, ana ni ajk makanan yang baru sekali ni pernah jadi AJK qiam. So, masih blurr lagi. Kesian encik Imran, si ajk makanan banin uruskan supper. Rasa bersalah jugaklah. Dahlah makan malam tu, 4 orang kawan ana tak dapat makan. Entah kenapa makcik kantin bawak lari makanan kami. Dan akhirnya ana terpaksalah blame diri sendiri sebab tak simpankan untuk derang. Maaf ya antunna!

Tidur. Bising sikit tapi Allah tetapkan ana boleh tidur juga. Alhamdulillah.

260108

Qiam dekat 5.20 pagi baru start. Tapi tetap sempat melaksanakan qiam. Tamam solat tahajud, terdengar kokokan ayam. *Eh, bukan ke kalau ayam berkokok tu maksudnya ada malaikat sedang turun ke bumi?* Ana tersenyum sendiri.

Lepas solat subuh & ma’thurat, ada pemilihan organisasi dalam batchsebelas. Adalah terpampang nama ini tapi buat dek je. Oh saya ni dahlah SU². Tapi teringat, kan Allah sebaik-baik Perencana buat kita?

Hasbiyallahu la ilaha illa huwa
‘alayhi tawakkalatu
wa huwa Rabbul ‘Arsyil ‘adzim.

Lepas tu ada muhasabah banin-banat yang sangat hangat. Sangat sakit kepala, sakit perut kelaparan dan merasa P.E.L.I.K… Muhasabah yang hangat ini pelik. *Oh, mungkinkah ini?* Hati ana kuat mengatakan inilah kepelikan yang tralalalaa yang bakal terjadi di qiam ini. Dan ternyata, benar & benar.

Alhamdulillah, akh Izzat (abang Rufaidah) cuba meredakan keadaan. Kami semua diminta beristighfar. Muhasabah dah lari dari yang sepatutnya.


Lepas tu ada post-mortem ajk. SEMUA buat muka sedih. *Jangan tanya kenapa!*

Ana meluncurkan satu ayat yang Alifah suruh ana lontarkan. Macam takde kesan. Ma fi musykilah. *Oh, sangat tak suka bila rasa tak biasa ini! Kemahiran interaksi saya sangat lemah..*

Kemudian ada muhasabah banat… Makasih buat Nadhirah R & F². Sangat menikam kalbu!~


Muhasabah prs-ajk. Mula² macam tensiyun dan tak nak buka mulut. (Lapar tahu! Rasa nak tergolek-golek) Tapi ada masanya terpaksa juga. Dan ternyata tiada yang faham apa yang ana cuba sampaikan.*Ana tetap rasa antunna masih tak faham apa yang ana nak sampaikan… Ana selalu ada benda yang nak disampaikan dan ternyata ana sukar sampaikan mesej sebenar walaupun ana dah utarakan* Tapi tak mengapa, diskusinya menarik dan menikam kalbu sekali lagi! ;)

Lepas tu kami Zero Mind. *Yang dalam esq tu apa eh?* 0-0. Alhamdulillah.


Pukul 11 baru nak sarapan. Dapatlah makan nasi goreng. Lepas tu kemas-kemas.

Balik pukul 12.30 pm. *Hehe.. Abah & Mama ambik awal. Best!*

Pesan buat hati & diri sendiri: Allah Penentu terbaik buat kita. Tak kira walau hebat mana pun kita rancang, natijahnya tetap milik Allah. Oh oh, sama ada hati diri ini atau hati yang lain punya problem. Astaghfirullah.


Heh, ada bayak wajibul manziliy yang perlu dilunaskan! Ma'at taufiq wan najah! Dan esok ana nak join selection archery. Du'akan ana najah ya! *Agak nervous sebab tak pernah main walau sekali sukan hebat ini*

aslim taslam.

2 ulasan:

safiahkd berkata...

hehe.. xpe2. semua orang lain2. ade yg boleh cakap. ade yg boleh tulis jek.. eh terima kasih banyak2 sebab dah uruskan pasal makanan tuh..

Qurratu'Aini berkata...

jazakillah safiah~

sesame.. [oh, still rase safiah n imran yg byk uruskan psl makanan..]