Jumaat, Januari 04, 2008

Instinct Kakak & Adik

Bismillahirrahmanirrahim...


2008.. aku menanti wajahmu.

Hehe... Hari ini ana tersedar satu perkara . Sesuatu. Tiba-tiba ana rasa sayang sangat kat adik ana yang Mu'az tu. Raden Muhammad Mu'az. Selalu terkenal kerana memiliki otak genius yang lebih hebat daripada kakaknya. Namun kami sentiasa punya instinct yang dekat sama.

Tahu tak? Hari ni pemilihan sukan permainan kena buat lagi sekali. Again? Hehe, bagus kot. Dan sekali lagi, pilihan no.1 tetap archery. no. 2 badminton. no. 3 ping pong. Perasan tak, semuanya guna tangan habisan. Hehe... Susah seyh nak buat pemilihan 2, 3 dan 4. Rasa macam nak pengsan tambahan lagi dewan yang melampau bisingnya dan dengan sempitnya. Oh, Allahu a'lam!

Baik-balik, tengok jam nak dekat 6.30 petang. Huu, hebat tu! Lambatnya kami balik... Ana dan Mu'az. Balik-balik ana pun tanya:

Kakak: Mu'az pilih sukan apa tadi?

Mu'az: Memanah. (Sambil tersenyum kambing. Entah kenapa...)

Kakak: (Buat muka hairan.. huhu) Kata nak ambik ping pong. Samalah, akak pun pilih memanah. (dengan gaya confident habis) ^____^ Nombor 2 apa?

Mu'az: Bowling

Kakak: Tiga?

Mu'az: Ping Pong


Lepas tu, Mu'az main komputer kejap. Ana khidmat diri dulu. Lepas dah siap, kami pun makan bihun goreng Mama yang superlicious~

Tetibe:

Puasa! Puasa! (Gaya Upin & Ipin)

Jangan makan! Nanti Tuhan lu malah woo!
(Gaya budak cina dlam cerita tu)

(dalam hati: haha, kenapalah Mu'az nih?)


"Nanti Ahad Mu'az nak pegi bowling!" Mu'az bercakap dengan semangat.

"Heh? Samalah!" gembira betul, boleh lah ajak dia Ahad nanti pegi selection.

Mu'az ni pelik betul. Hari tu beriya-iya dengan ping pong. Tetiba,menyibuk nak ambik archery. Dan tak pasal2 suka bowling. Unik habis dia ni! Apa-apa pun, ana harap sangat kami dapat terpilih masuk archery walaupun tak pernah-pernah main (main kat ultimate bullesye dalam neopets ada lah.. huhu), macam 2 tahun lepas, kami sama-sama dalam kelab renang. hoho..

Ana ketawa. Ana suka bila Mu'az buat lawak tak pasal-pasal. Sweet~ Ditambah dengan suaranya yang still macam budak kecil. Heheh..

Orang kata muka ana memang mirip kalau dengan Mu'az. Especially kalau buka cermin mata, dua-dua nampak mirip. Itu kata orang. Ana rasa macam lain. Tapi, kadang-kadang hati mengiyakan.

Masa hari ambil natijah PMR 27 Disember tahun lepas, dialah yang paling beriya-iya. "Hehe, nak amik results!"

Ana buat muka paling tenang dalam hidup ana pernah buat. Pagi tu entah kenapa, rasa selamba sungguh. Tak termakan langsung dengan kata-kata Mu'az. Ambil results kat sekolah, rasa nak sangat beritahu Mu'az, tapi dia ada kelas tambahan. Dan akhirnya dia jadi orang paling dalam family yang tahu saya najihah dan dapat natijah mumtazah.

Cubalah bayangkan instinct kami ni sangat kuat tanpa kami sedar, masa kem tahfiz intensif tahun lepas, tiap minggu kami ada sehari pakai baju yang sama warna. Dan warna itu ialah hijau!
Entahlah, bukannya sama hari pun kami pakai.

Banyak lagi sebenarnya peristiwa yang tunjukkan kami ni teramatlah rapat. hehe... Adik paling sekepala kot ;p

Konklusinya, ana sayang sangat adik ana, Mu'az yang paling dekat umurnya dengan ana. Masa sambut hari lahir Mu'az, ana pun suka sangat!

^______^

Biar apa pun orang kata tentang dia, dia adik saya!
Jangan kacau dia!

Heheh..


aslim taslam...

4 ulasan:

-ilisyazwani- berkata...

Salam.. ;)

wah~ first time ana dgr org cakap sayang sangat kat adik dia..
jarang lah dengar..
biasanya too ego to say that~
kq qurrah kakak penyayang!

Raden Qurratu'Aini berkata...

salam..

^_____^ tak salah kan?


ana sayang nti juga, dinda Ili sayang~!

[Erti Hidup Pada Memberi... :)]

Aya berkata...

Ni kluar topic skit... adik ana yg baby tu minat sgt kat citer Upin n Ipin tuh... hari-hari pasang kat TV... ^^ Ana dah boleh hafal dahg dialog nye...

Raden Qurratu'Aini berkata...

hehehe...