Rabu, Disember 26, 2007

Melodi Ana

Bismillahirrahmanirrahim....

Isk... sedih sikitlah, blog batchsebelas dah dimasuki pendatang asing. Isk..

Untuk mengisi masa di depan Mac ini, teringatlah.. hehe..

Pelangi... Pelangi... Alangkah indahmu
Merah putih hijau di langit yang biru
Pelukismu Agung siapa yang gambar
Pelangi ciptaan ALLAHu Akbar...

^_______^ Nasyid Mari Mengaji yang lama..

Kalau yang sekarang punye:

Marilah mengaji kenal huruf al-Qur'an
Mari mari mengaji penuh kesungguhan
Marilah mengaji faham isi al-Qur'an
Hayati maksudnya dalam kehidupan...


Nak ingat nasyid apa yang dok masuk dalam kepala.. hehe..

Dikaulah yang pertama membenarkannya
Hilang saudara, hilang segala-gala
Engkau tetap setia
Kalimah Tuhan kau bertakhta

Dikau bisa berdarah mencengkam tubuh
Kekasih lena di pangkuanmu
Engkau tetap setia
Hingga menitis air mata

Tu nasyid Khalifah Pertama oleh Mirwana..

Menangislah.. tiada manusia terlalu sombong tuk menangis
Lalu untuk apa air mata telah dicipta
Bukan hanya bahagia yang ada di dunia
Menangislah... di bahuku kau berikanku kepercayaan
Bahwa laramu adalah haru-biruku
Kerna aku adalah sahabatmu
Menangislah
Menangislah
Menangislah di bahuku.. ku di sini untukmu
Menangislah di bahuku kerna ku sahabaatmu...
Menangislah...

Okeh, itu pulak nasyid Menangislah di Bahuku oleh Firdaus.

Sutera kasih membelai
membaluti lukaan itu
Sutera kasih melambai
mengisi kekosongan pengharapan
Rela pasrahkan kehidupan
mengharungi cabaran dalam perjalanan di hadapan..

Sutera kasih membelai
membaluti lukaan itu
Sutera kasih melambai
mengisi kekosongan pengharapan
Doa dan titis air mata
Mendamba sutera kasih
Agar terus bersemi selamanya....

Sutera Kasih oleh In-Team.

Lagi? Lagi...

Iringilah sayangku setiap pengorbanan
Dengan doa, harapan yang bermakna
Tempatkan ya Tuhanku, di singgahsana terindah di syurga
Dengan para syuhada'...

Nasyid Pengorbanan khas daripada Nowseeheart.

Bintang-bintang berkerlipan
Di angkasa, angkasa raya
Panduan mereka yang berkelana
Perjalanan oh rembulan
Merentasi cakerawala
Petunjuk perkiraan tahunan
Bukan dan bintang mejadi saksi
Kebesaran Ilahi....

Nasyid Bulan Bintang oleh Saujana.

Bagaimana kau berasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimana kau bila semua
Hilang dan pergi meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sedari
masih kah ada jalan bagimu
Untuk kembali mengeulangkan masa lalu

Nasyid Bila Waktu Telah Terhenti oleh Opick, munsyid min Indonesia.


Kemuncak yang ingin kau tawan
Itulah jua yang ku impikan
Kau bawa ku pergi bersama
Menongkah arus
Terbang ke langit menggapai awan

Biarkan aku
Terbang melayang bersendirian
Biarkan aku
Mencari arah jalan ku pulang...

Ni nasyid mendalam maknanya bagi ana... Camar Kelukaan oleh Saff One.

Terukir rasa yang terasing
Pabila nurani dunia menghampiri
Tercipta rasa yang terindah
Diri suci murni
Redha dari Ilahi

Malam...malam yang sunyi sepi
Indah...indah alunan Ilahi
Malam indah sucikan hati
Malam indah berseri...

Bila malam menjelma
Memayungi semesta
Rasa hati tercipta
Menghadap yang Maha Esa.

Keheningan Malam oleh Hijjaz. Pernah jadi theme nasyid untuk Qiam banat f3, f4 & f5 tahun ni. Nasyid Hijjaz yang best jugak ialah Sebelum Mata Terlena.

Sebelum mata terlena
Di buaian malam gelita
Tafakurku di pembaringan
Mengenangkan nasibku ini

Yang kerdil lemah dan bersalut dosa
Mampukah ku mengharungi titian sirat nanti
Membawa dosa yang menggunung tinggi
Terkapai ku mencari limpahan hidayahMu

Agar terlerai kesangsian hati ini
Sekadar air mata tak mampu membasuhi dosa ini....

Sebelum mata terlana
Dengarlah rintihan ini
Tuhan.. bertanya dosaku
Tak daya kupikul sendiri
Hanyalah rahmat dan kasih sayangMu
Yang dapat meringankan, hulurkan maghfirahMu
Andainya esok bukan milikku lagi
Dan mata pun ku tak pasti akan terbuka lagi...

Nasyid ini paling terkesan di hati ana. Sampai nangis-nangis. Dahlah masa tu malam-malam. Thumma, akh 'Umayr suruh dengar nasyid ni. Ana dah lah malam tu rasa pelik macam apa. Rasa macam nak mati. Bila dengar, terus depan komputer tu jugak lah. Susah nak tidur. Ana asyik bayang dan fikir, betul ke nanti ana boleh buka mata ana lagi. Atau nanti ana kat somewhere else? Selain nasyid ni, yang turut terkesan di hati ialah nasyid Taubat oleh Opick.


Bila kejayaan sudah di genggaman
Tunaikan azammu, Zahirkan impian
Warnailah ikrarmu yang kau lafazkan
Kotakan cita perjuangan...

Janji Kita oleh Mirwana. Officially theme nasyid untuk batch 11 SMIH JB. Huhu..

Oklah, sekian sahaja. Insha Allah, ada masa, malam ni update lagi. ^_____^

Aslim taslam...

Tiada ulasan: