Jumaat, Disember 28, 2007

El-Yaum di Maktabah!

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah~ Hari ni baik-baik saja. Sebenarnya hari ni ada temuduga untuk kemasukan tingkatan 4 di SMIH, JB. Hehe.. ada seorang pelajar baru dari sekolah Imtiyaz khabarnya. Ahlen ya ukhti!

Hari ini ana telah dijamu dan dihidangkan dengan soalan-soalan yang haha-dah-agak-dah oleh kami-kami ini. Cuma, ada satu soalan tu ana macam tak faham. Heheh...

interview: Ustazah Wan dengar je Aaeshah jawab dalam english. heh!


Ustzah Huda yang memahami ya! Bila duk ramai-ramai dengan ustzah bersma dengan Aisyah, Safiah, Fatimah, Sarah & Nadhirah R, rindu sangat pada usrah ana... RINDU sangat..

Nak keluar tajuk kejap. Tau tak, saya mahu confess di sini. Tahun ni, pada mulanya hingga liqa' akhir usrah dengan ustazah Shahidah bersama Zatil, Amirah, Ain dan Najiha, ana merasa sangat tak biasa dengan usrah ana (erti kata lain, mungkin tak suka). Zatil pun pada mulanya ada masalah yang sama tapi dia survive. Dia cakap pada ana. Lagi pula di cik setiausaha dalam usrah kami. Dalam usrah, ana rasa macam segan sangat! Entah kenapa, setiap kali ana nak sampaikan isi hati, rasa macam berrat sangat mulut. Hati pun dah lupakan apa yang ana nak kongsikan. Akhirnya....

Ana macam menyesal sangat! Ana tak nak jadi golongan mereka yang rugi. Umpamanya ana telah mensesiakan waktu ana untuk usrah tahun ini. Bila cuti... ana selak buku catatan MDP ana yang warna hijau tu, ana rasa berbekas dalam hati ana ni satu rasa yang.. yang.. ana tak tahu nak cakap macam mana. Tapi ana rasa sangat kasihkan usrah ana. Sangat sangat. Dan ana rindu nak mengahadam tarbiyah buat rohani dan qalbu yang kian menjauh ini.

Dan tadi di sekolah ana jumpa ustzah Shahidah sebelum interview, ana salam ustzah dan minta maaf sebab tak dapat jumpa semalam harinya.

Ana rindukan usrahnya kerana da'wah yang sering melingkarinya, kerana ukhuwwah yang sentiasa terpateri teguh dalamnya dan kerana ma'rifatuLlah yang sentiasa menjadi isi munaqasyah bersama. Bila baca balik buku tu, ana seolah-olah baru mengerti apa yang ana dapat daripada usrah tahun ni. Kesal, sedih, tapi akhirnya ana rindu dan bahagia. Syukran lakunna!~

El-Yaum.
Hari ini. Hari ini lepas interview itu, (alhamdulillah, dapat tawaran masuk SMIH~ asykuruka ya ALLAH) ana sibuk menerawang di dalam Hidayah mencari mak Hanani. Sepanjang hari dok dengan dia saja. Ada masa dengan dia dan Aaeshah. Ada masa dengan dia dan Maryam.

Dia tak sedar ana telah meng'candid'nya. Hehe..

Dan destinasi paling lama saya stay hari ini adalah di Maktabah. (hehe.. tempat paling bijak untuk luangkan masa [lepak? no..] di sana.. ) Ana tolong kemas-kemas dengan Hanani, Aaeshah dan Amnah pada mulanya. Huhu.. vacuum buat hal. Ana geram. Haha...

Kesian betul.. Vacuum ini tidak bersalah sebenarnya. Isk..


wah, hebat bergaya adik Amnah ni! His name is Abdullah Zubayr bin Ismail.


Lalala... kemudian sekitar pukul 12 lebih. Ustzah Hanim datang. Kami buat syura kejap untuk buat pelan baru susuanan rak-rak dan meja-meja dalam maktabah SMIH itu. BEst! Tercurah-curah idea semua orang! Ustazah Hanim pun excited.. Apatah lagi ana.

Mulakan kerja! Hayya nabda'! Mula-mula susun rak kayu yang dah semakin uzur.. uhuk3..
Berat tahu! Rak itu rak kayu yang setengah kali lagi tinggi daripada saya! Berat! Dengan kudrat wanita daripada ustazah, ana, Hanani dan Maryam pada mulanya, dapatlah juga gerakkan satu dua rak. ^____^ Sangat seronok walaupun sakit belakang. Hehe..

uzur-uzur pun, banyak berjasa tampung buku-buku di maktabah, kan?

Kemudian datang pula pasukan bantuan terdiri daripada Alifah, Safiah & Hani. Alifah librarian next year, ustazah Hanim kata. :D Oh ye, pasukan pertama buat kerja di bahagian depan maktabah. Yang lain di belakang lho.

Berapa kali kami kena turun-naikkan buku-buku nih. Sambil tu sempat-sempat juga belek eh? ;p Penat-penat pun bermanfaat kan?

yeh! maryam kuat! hehe. .[ semua buku dalam gambar ni tentang binatang.. ;) ]


udah ku bilang kok? ini candid beneren.. Alifah ralit telaah kitab.

mengelap apa yang patut. itu safiah :)


MAri belajar cara menyusun buku di maktabah dengan cara yang betul! heheh...

siapa ya nih? ;p (ukur tinggi buku ke tinggi diri sendiri...uhuk3)
ini do bahagian Kamus.. semua jenis kamus ada, ckp je... nak yg mana?

hani bekerjasama dengan safiah di bahagian buku cerita ini. menguji kesabaran eh?

Setelah beberapa lama susun buku dan menyusun segala yang nak disusun, ustazah, Hanani dan ana cuba menggado-gado cik vacuum ini. AlhamduliLlah.. rupanya ada tisu tersekat je. (ceh, patutlah tak boleh sedut!~) ehem2, terima kasih kepada penyiasat berjaya. ;p

hanani: Ali, tengok ni,nak pasang, tarik wayarnye dulu. (setelah vacuum pulih dari sakit)

raden: ..... (sayup-sayup kedengaran)
hanani
: oh, lawa betul maktabahku!
maryam
: ape die, raden?

hmm.. banyak lagi agenda-agenda comel yang terjadi hari ni dalam maktabah tu. eh, jangan sangka si pemetik gambar tidak bekerja eh! pustakawan tetaplah pustakawan.. antara hasil kerja hari ini..

best kan , Nani? nasib baik tak tertipu ;p ^____^

dalam ni penuh surat khabar. banyak! penat2 turun-naikkan surat khabar dari almari ni dengan Hanani, padahal sebenarnya punya roda. nasib baik tahu cepat dari awal. sudahlah pula pindahkan dari hujung timur ke hujung barat maktabah. kalau tak, menangis le... huhu..

and lastly.....

tadaa!!~

gambar ini tak pasti Alifah atau Hani yang ambil. tapi, lawa kan?
mesti belajar daripada tmah... heh! [perasan, ada org hadiahkan ana bunga! wek~]



Belum siap lagi kerja kami sebenarnya. insha Allah, Isnin ni sambung lagi, siapa nak tolong dipersilakan! Lagi ramai lagi senang kerja!~ hehe... ustazah janji nak belanja ana sebab penat tlong ustazah hari ni! heheh.. jazakiLlah, ustazah Hanim! dan makasih juga buat Hanani, Maryam, Aaeshah, Amnah, Alifah, Safiah & Hani! :D

sekian... itu sahajalah daripada ana! konklusinya... hari ni alhamduliLlah menyeronokkan..

^_____^

Makasih semua!~

aslim taslam jamiean..

6 ulasan:

Shahreza Shahrir berkata...

Salam 3laik...wah2..kisah yang agak 'detail' ana kira...maaf ya...lupa adat prknalan...lupa nak berta'aruf :P

nama dberi Shahreza Shahrir, sekolah Sains Alam Shah (sekolah laki2..yes2) sblum ini…sekarang foundation engrg…insyaAllah terbang ke France april 2009, tp sptutnya sepmber thun ini, umur menjadi penghalang, mngkin enti prnh dgr dgn terma PTS :P

Lahir 1990 :P,bangga mnjadi rakyat 90'an (ya Allah, prasanya insan ni :P)…heheha...salam perkenalan...

so ttg tjuk blog ana...r.e.z.a tu utk Shahreza je,nama panggln dr kwan2...humm yg pasti tiada ttg pelangi2 :P

salam perantauan...salam 3laik

Raden Qurratu'Aini berkata...

hahaha..

apa2 pun nta nak ckp reza...

ana taknak men'detail'kan diri ana!~ ;p

baca blog ana, insha Allah.. kenallah ana...

safiahkd berkata...

walaupun penat sangat2 angkut buku2 yang berat2.. tapi best sangat3 kan??

r.e.z.a berkata...

salam 3laik...wah2...

ana ade kwn di JUST...seorang akak la bg nti...dier baru shje fly thn ni ke jordan...

www.syidarina.blogspot.com

ni blog nya...mgkin nti bleh tnyer lbh mndlm ttg JUST shbt ana nih...hrap mmbantu

oh...ttg prncgn nti tuh...smoga dpermudahkan oleh Dzat yang Maha Esa ya...insyaAllah

salam 3laik

Raden Qurratu'Aini berkata...

^____^

piah: yep! best!!!!

akh reza: :D

PT ISY KARIMA berkata...

* Pustaka Digital Al Kubro ini terilhami dari beberapa software program Pustaka atau Mausu’ah Digital yang kami dapatkan saat kami menunaikan Ibadah haji tahun 2006 yang lalu. Alhamdulillah kami berkesempatan mengkoleksi berbagai macam software tersebut, baik dalam bentuk CD, DVD ataupun eksternal Hardis. Dengan koleksi tersebut sesampainya ditanah air kami coba pelajari dan cermati, dan kesimpulannya, kami sangat berbahagia sekali karena kami telah mendapatkan gudang samudera ilmu yang amat berharga. Impian untuk memiliki perpustakaan lengkap tercapai sudah. Kami sempat mengkalkulasi jumlah kitab yang ada dalam software tersebut mencapai lebih dari 2500 judul yang terdiri lebih dari 20.000 jilid, Jika judul kitab dalam jumlah tersebut kita beli dalam versi cetaknya, kita butuh dana sekurang kurang 1 Milyar Rupiah.

* Berangkat dari yang tersebut diatas kami berkeinginan kuat kiranya software tersebut bisa di nikmati oleh kaum Muslimin Indonesia, akan tetapi yang menjadi kendala adalah factor bahasa yang tidak semua orang bisa bahasa Arab atau mereka yang bisa bahasa Arabpun belum tentu paham bahasa istilah computer dalam bahasa Arab. Akhirnya kendala tersebut bisa kami atasi dengan cara mengolah ulang interface software ke dalam bahasa Indonesia dan kadang kadang dicampur dengan bahasa Inggris karena tidak memungkinkan di Indonesiakan.



* Software program Pustaka ini dirancang dengan mode opensource sehingga sangat memungkinkan untuk dikembangkan pengguna menjadi pustaka pribadi yang dinamis dan variatif. Oleh karena itu dalam pola distribusi kami paketkan dengan training penggunaan yang insya Allah dengan cara tersebut pengguna bisa memanfaatkan software secara optimal dan maksimal.



* Bagi mereka yang sama sekali tidak paham bahasa Arab kami masukkan program instant translator yang sementara bisa dimanfaatkan dengan cara online link via google/translate. Insya Allah pada versi berikutnya akan kami usahakan secara offline dengan software khusus. Mohon doanya.