Rabu, Oktober 24, 2007

Hikayat Rayaku

Bismillahirrahmanirrahim...

Lokasi Raya ---> Perak--> Bagan Datoh --> Selekoh --> Kg. Sg Nipah (rumah Opah)

Tralalaaaa~ Raya besh! Le' Mamduh makin peramah tapi Le' Jemi makin montel. Kueng3...
Balik kampung hari Khamis, sempatlah puasa sehari kat kampung. Juma'at tu rewang kat dapur. Daging banyak sungguh! Le' Jemi beli daging elok tapi yang Abah beli sume macam liat-liat sket. Dapat lah nonton 2,3 CD "One Liter of Tears" (cerita Jepun yang agak sedih) dengan Le' Mamduh (tak sangka dia suka tengok cite Jepun)...

Raya First! It's Eid! Keluarga ana ala Hijau gitu~ (menatang2 faveret kaler).. Tapi memang bukan idea ana nak ber'heejou', eh.. Baju ana, Shifa', Salma & Mama sama jek. Cam boria lar pulak. Raya! Malam tu Fawwaz & Fikri ziarah rumah Opah. Fawwaz, 14 & Fikri, 12.. Besh! Derang ketawa cam nak pecah satu rumah! Ana pun terkena virus derang. huhu... Best la...

Raya kedua banyak sket raya kat rumah orang. Duit raya walaupun tak banyak tapi alhamdulillah, still layak dapat. ^_____^
Raya ni bila pegi rumah orang, dapatlah dengar masyarakat kampung sini bercakap dalam bahasa Jawa. Alhamdulillah... walaupun ana boleh cakap sket2 sahaja (dan bunyinya pelik2) tapi ana dapat faham kata-kata ala Jawa mereka nih. Abah & Mama la yang selalu ajar. Tapi sini bahasa Jwa yang pasar, jenis halus takde. Kalau lah embah masih ada... tentu ana nak belajar daripada embah.. :( Dulu ana jahil, tak nak belajar bahasa jawa halus dan tulisannya sekali.. menyesal betul...

Kemudian hari raya ke berapa ziarah rumah Bo'de Nik. Sini lah ana jumpa satu-satunya sepupu ana yang sebaya dengan ana tapi dia lelaki. Panggil Anip. Usha dia, tanya pasal PMR, cara dia cakap macam BAK susah. (Takpe Anp, insha Allah results cemerlang..) Malam tu, main bunga api cam budak kecik. Tralalaa....~ Tak salah kan?

Pergi Kedah sebab Abah ngajar kat Kulim Hi-Tech. Jadi, baliknya hari Ahad, malam tu.. Sampai pukul 1.30 tapi still sempat tengok Raikkonen dalam F1 ! hehe.. Kimi menang! (jangan pelik ana minta F1.. hanya suka2...)

Tu je kot.. Oh. gambar takde.. Kamera terbang entah ke mana. So, gambar takde dlm komputer lagi. Till then minna-san...

Wassalam... aslim taslma (semoga sejahtera..)

-den_Ra yang sakit pinggang dari pagi santak ke saat ini.. huhu..-

Tiada ulasan: